2011: creste salariu minim pe economie si scade cuantumul indemnizatiei de somaj

salariu minim pe economie, salariul mediu brut, salariul mediu net, indemnizatia de somaj, ministerul munciiIncepand cu 1 ianuarie 2011 salariu minim pe economie va fi majorat de la 600 lei, cat este in prezent, la 670 lei, aceasta majorare este oficiala si a fost anuntata pe data de 24 noiembrie 2010 de catre premierul Emil Boc.

Informatii detaliate despre dinamica salariului mediu brut si a salariului mediu net in anul 2010 gasiti in articolul Salariul mediu brut si salariul mediu net.

Pe langa modificarea cuantumului salariului minim pe economie se preconizeaza si unele modificari in modalitatea de calcul a indemnizatiei de somaj incepand cu anul 2011, dupa cum urmeaza: indemnizatia de somaj va fi stabilita la un nivel cuprins intre 75% si 90% din indicatorul social de referinta, fara sa mai fie raportata la nivelul salariului minim, modificarea urmand sa fie discutata in Coalitie si, ulterior, in Guvern.

Pe site-ul nostru puteti gasi si informatii cu privire la Data acordarii indemnizatiei de somaj, Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj si Care sunt actele necesare pentru indemnizatia de somaj.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie, drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti – cu exceptia indemnizatiei de somaj – suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane. Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.

Indemnizatia de somaj reprezinta in prezent 75% din salariu de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3% si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

In 2011, indemnizatia se va calcula in procent de 75%, poate chiar 80%-90%, deocamdata nu se stie exact procentul, dar din cuantumul indicatorului de referinta, au declarat surse din Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii vrea sa incurajeze astfel somerii sa isi gaseasca mai repede un loc de munca, deoarece ei considera ca actualul sistem de calcul al indemnizatiei de somaj nu incurajeaza reinsertia pe piata muncii a somerilor.

“Daca se mentine modalitatea de calcul a indemnizatiei de somaj, raportata la salariul minim, se ajunge ca indemnizatia medie de somaj sa fie egala cu veniturile nete, iar diferenta dintre salariul net si indemnizatia de somaj sa fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu exista niciun fel de stimulare pentru someri sa isi caute un loc de munca, pentru 10 lei in plus, somerii prefera sa stea acasa pe perioada acordarii indemnizatiei. Ideea Guvernului este sa mareasca aceasta diferenta, sperand ca acest lucru sa ii determine sa isi caute un loc de munca si sa redevina activi pe piata muncii“, au afirmat acelesi surse.


Postati un comentariu