Ajutorul de somaj pentru absolventi

angajator, ajutor de somaj, indemnizatie de somaj, agentia nationala de ocupare a fortei de munca, Tinerii de peste 16 ani care au absolvit o forma de invatamant si nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, pot primi de la stat un ajutor de somaj in cuantum de 225 lei pe luna, pentru o perioada determinata de sase luni.

Pentru obtinerea ajutorului de somaj, absolventii trebuie sa se inregistreze la agentia de ocupare a fortei de munca pe raza careia locuiesc, in maxim 60 de zile de la data absolvirii.

Pe langa ajutorul in bani, absolventii vor beneficia si de servicii gratuite de informare, consiliere si orientare profesionala, sustin specialistii Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Insa, acestia precizeaza ca indemnizatia de somaj nu poate fi solicitata mai tarziu de un an de la data absolvirii, si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Statul ii sprijina pe absolventi si dupa ce acestia reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, astfel: cei care semneaza un contract de munca pentru o perioada mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, vor primi o prima de angajare in valoare de 425 lei. In plus, pot incasa si ajutorul de somaj, pana la finele celor sase luni.

Vesti bune si pentru angajatori: cei care angajeaza absolventi pe durata nedeterminata sunt scutiti, pentru un an, de plata contributiei la asigurarile de somaj si primesc lunar, pentru fiecare absolvent, intre 600 si 900 de lei, in functie de studiile absolventilor, sub forma unei  contributii a statului la plata salariilor.


Postati un comentariu