Cat cheltuie tarile din UE pe salarii in acest an

salariu, salariati, angajator, angajati, rata somajului, grila de salarizareCele 5.960 miliarde de euro care vor fi platite angajatilor de catre angajatori (totalul platilor salariale, inclusiv contributiile platite de angajatori) reprezinta 49,6% din PIB cumulat al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Procentul este in scadere fata de cel consemnat anul trecut: 50% din PIB s-a intors anul trecut in buzunarele angajatilor, adica 5.893 miliarde de euro, in preturi curente.

Daca doriti informatii suplimentare despre  salariu accesati articolul Ce este salariul?.

1. Danemarca. Aloca pentru acest an, cel mai mare procent pentru salarii din PIB: 57,1%, adica 130,9 miliarde de euro. Anul trecut, salariile danezilor au insumat 131,3 miliarde euro, adica 58,8% din PIB.

2. Marea Britanie. Cu un procent de 53,8% din PIB, insularii ocupa locul doi al clasamentului. In sume absolute, angajatorii englezi platesc salariatilor aproape 911 miliarde de euro. Anul trecut, procentul era mai mare, de 55,4%, dar sumele mai mici: 865 de miliarde de euro.

3. Suedia. Tara scandinava ocupa a treia pozitie a clasamentului, cu 53,3% din PIB (54,9% anul trecut). In sume absolute, procentul reprezinta 181 miliarde de euro, cu 20 de miliarde mai mult decat anul trecut.

4. Slovenia. Fosta republica iugoslava ocupa locul patru al topului, cu un nivel al platilor catre angajati echivalente cu 52,7% din PIB (53,1% anul trecut). Procentul inseamna 52,7 miliarde de euro, fata de 52 miliarde anul trecut.

5.  Franta. Una dintre cele mai mari economii ale zonei euro ocupa locul cinci al clasamentului nostru, cu o pondere a veniturilor care vor fi obtinute de angajati, de 52,1% din PIB in acest an, adica 1.014 miliarde de euro. Anul trecut, raportul era de 52,7% din PIB, adica 1.005 miliarde de euro.

Cum se prezinta Romania

In acest an, pentru Romania se prognozeaza un nivel al platilor catre salariati de 42,8% din PIB, mai mic cu 2,1 puncte procentuale fata de nivelul din anul trecut, cand tara noastra s-a confruntat cu o recesiune severa. Raportat la ansamblul Uniunii, depasim Polonia, Slovacia, Italia, Grecia si Bulgaria. In sume absolute, angajatii romani vor primi in acest an 52,7 miliarde de euro, anul trecut suma fiind de 52 miliarde euro.

Pentru a afla mai multe informatii referitoare la situatia Romaniei comparativ cu statele din UE, din punct de vedere al ratei somajului accesati Somajul din Romania comparativ cu cel din UE sau pentru a afla cum se calculeaza salariile bugetarilor in Romania, accesati  Grila de salarizare bugetari.


Postati un comentariu