Ce este salariul? Informatii despre salariu si formulele sale diferite

salariul nominal, salariul global, salariul real, salariu social, salariu colectiv, salarizare, categorii salarialeSalariul este suma platita pentru a obtine serviciul factorului munca, deci salariul este un venit. Este cea mai frecventa forma de venit, nivelul salariului conditionand situatia economica a unui numar semnificativ de angajati.

Salariul exprima, atat retributia muncii de executie, a actiunii de producere sau serviciul prestat catre consumator, cat si facilitatea capacitatii fortei de munca consumata si acceptata de proprietarii productiei in favoarea posesorului fortei de munca. El face parte din gama instrumentelor de masura a capacitatii de munca si este considerat instrument de plata pentru serviciul prestat.

Cand salariul se considera insuficient pentru munca prestata, se intervine prin ajustari salariale la corectarea lui. Pe langa salariul incasat de fiecare individ s-au mai constituit alte categorii salariale:

-         salariu colectiv: este atribuit in mod global tuturor angajatilor intreprinderii;

-         salariu social: este parte din venitul national prin care societatea intervine pentru a spori nivelurile salariale reale.

Ele se acorda unor categorii sau grupari de salariati care sunt considerate cazuri particulare si care fac parte din clasele defavorizate.

Salariul este format din:

-         salariul nominal, suma platita de producator si stabilita in conformitate cu mecanismele pietelor reale;

-         salariul global, este salariul fata de care se porneste in cazul negocierilor;

-         salariul real, reprezinta cantitatea de bunuri si servicii ce se poate cumpara pe baza salariului nominal.

Pentru informatii aditionale asupra tipurilor de salarii, vizitati articolul referitor la salariul mediu brut si salariul mediu net.

Formele de salarizare:

Salarizarea in regie asigura retributia salariatilor in conformitate cu timpul real lucrat dar fara a se preciza in mod expres cantitatea sau volumul muncii desfasurate. Se practica in acele sectoare in care lipsa de omogenitate a angajatilor face practic imposibila diferentierea muncii pentru fiecare lucrator in parte.

Salarizarea in acordremunerarea angajatilor se face in conformitate cu valoarea productiei sau serviciilor desfasurate. Durata timpilor de munca poate fi diferita de la un angajat la altul si prestabilita doar in functie de nivelul de calificare al angajatilor sau gradulul de dezvoltare a unitatii. Acesta forma de salarizare, desi conduce la productivitate, in multe cazuri, poate conduce si la noncalitate.

Salarizarea mixta - consta intr-o reunire a formelor de salarizare anterioare iar aceasta se stabileste in functie de indeplinirea conditiilor tehnice, tehnologice si a formelor de organizare a productiei. Fiecare conditie are un anumit tarif acordat pe timpul efectiv lucrat iar valoarea si calitatea productiei contribuie la marirea cuantumului salarial. Aplicarea acestor metode, in unele cazuri, este contestata de salariati sau de firme. In acesta conditii interventia statului poate influenta rata nivelului salarial.

Pentru a va face o idee asupra coeficientilor de salarizare si cum se aplica acestia, vizitati articolul referitor la coeficientii de salarizare conform Contractului Colectiv de Munca.


Postati un comentariu