Cele mai mari salarii din Romania

salariu, bugetar, salarii medii pe economie, salariu mediu brut pe economie, pensia medie, salariul brut asiguratCel mai mare salariu incasat in anul 2009 in Romania a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe luna si a fost primit de un bancher din Bucuresti. Seful de banca a incasat, lunar, echivalentul a circa 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei – salariu mediu brut pe economie in decembrie 2009). Pentru informatii detaliate asupra salariului mediu brut, accesati articolul despre salariul mediu brut si salariul mediu net.

Topul celor mai mari zece salarii incasate anul trecut, dintre care “cel mai mic” este de 3,3 milioane de lei (66.000 de euro pe luna), este dominat de bancheri, care ocupa nu mai putin de sapte pozitii din acest clasament, pe langa ei “avand loc” doar seful unei companii de asigurari, un angajat in domeniul publicitatii si seful unei companii de pe piata telecomunicatiilor prin retele cu cablu, conform datelor Fiscului.

Cifrele reprezinta salariul brut declarat si se refera doar la salariul efectiv, fara a include si alte venituri de natura salariala cum ar fi bonusurile sau sporurile. Toti cei zece isi depun declaratiile fiscale in Capitala.

Salariile acestor angajati sunt atat de mari incat Fiscul are o rubrica speciala pentru ei, denumita “Mari Contribuabili”. Din salariul brut al celui mai bine platit angajat din Romania in 2009 s-au virat anul trecut nu mai putin de 2,5 milioane de lei catre bugetul pensiilor de stat, echivalentul a 297 de pensii medii platite, luna de luna, din aceste incasari. Pensia medie in 2009 a fost de 711 lei, conform datelor Ministerului Muncii.

Cel mai bine platit bugetar din Romania in 2009

Bugetarii sunt si ei bine reprezentati in topul celor mai mari 10 salarii brute din fiecare judet al Romaniei. Astfel, cel mai bine platit bugetar, din Arad, a incasat in 2009 nu mai putin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut pe luna. Pe locul doi al acestui top al celor mai bine platiti bugetari se afla o persoana din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmata de doua din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, si de una din Iasi, care, lucrand anul trecut pentru o institutie publica, a avut un salariu anual brut de 475.000 de lei. Aceste cifre depasesc cu mult salariul presedintelui Traian Basescu, care are un salariu anual de aproximativ  30.000 Euro.

Raportul de forte intre mediul privat si cel bugetar este cu atat mai interesant cu cat, din topul celor mai mari 10 salarii brute obtinute in fiecare dintre cele 41 de judete ale Romaniei (fara Capitala) 42 de salariati au lucrat in 2009 pentru stat, ponderea lor fiind astfel de putin peste 10%.


Postati un comentariu