2011: creste salariu minim pe economie si scade cuantumul indemnizatiei de somaj

Incepand cu 1 ianuarie 2011 salariu minim pe economie va fi majorat de la 600 lei, cat este in prezent, la 670 lei, aceasta majorare este oficiala si a fost anuntata pe data de 24 noiembrie 2010 de catre premierul Emil Boc.

Informatii detaliate despre dinamica salariului mediu brut si a salariului mediu net in anul 2010 gasiti in articolul Salariul mediu brut si salariul mediu net.

Pe langa modificarea cuantumului salariului minim pe economie se preconizeaza si…

citeste mai departe

Castigul din salariu al liderilor politici ai lumii

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama are un salariu anual de 400.000 dolari (292.000 euro), cel mai mare din lume. Omologul sau rus, Dmitri Medvedev, castiga doar 67.000 euro anual din salariu, informeaza Financial Times.

Salariul premierului britanic Gordon Brown s-a redus in ultimii ani, fiind in prezent de 199.000 euro, in timp ce venitul presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a dublat in anul 2008, fiind de 240.000 euro. Cancelarul german Angela Merkel are un salariu de 228.000  euro.

Barack Obama este…

citeste mai departe

Cele mai mari salarii din Romania

Cel mai mare salariu incasat in anul 2009 in Romania a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe luna si a fost primit de un bancher din Bucuresti. Seful de banca a incasat, lunar, echivalentul a circa 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei – salariu mediu brut pe economie in decembrie 2009). Pentru informatii detaliate asupra salariului mediu brut, accesati articolul despre salariul mediu brut si salariul mediu net.

Topul…

citeste mai departe

Salariul mediu brut si salariul mediu net – studiu

Salariul mediu brut a scazut cu 1,2% in august, comparativ cu luna precedenta, ajungand la nivelul de 1.846 lei. De asemenea, salariul mediu net a fost in scadere cu 16 lei, pana la 1.339 lei, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica.

Pentru o intelegere mai buna, va sugeram sa cititi articolul referitor la modalitatea de calcul a salariului brut si salariului net.

Din cauza incasarilor mai mici, a intrarii in somaj tehnic, dar si…

citeste mai departe

Contributiile ce trebuiesc platite de angajator si angajat catre bugetul de stat aferente anului 2010

Iata mai jos cotele de contributii ce trebuiesc platite de catre anagajator si angajat in anul 2010, cote valabile la aceasta data si aplicabile la fondul de salarii din luna calendaristica.

CAS:

20,8% – conditii normale de munca (contributie angajator);

25,8% – conditii deosebite de munca (contributie angajator);

-   30,8% – conditii speciale de munca (contributie angajator);

-   10,5 % – conditii normale de munca (contributie angajat);

10,5% – conditii deosebite de munca (contributie angajat);…

citeste mai departe

Salariul Presedintelui Romaniei – Traian Basescu

Da, traim in vremuri grele si cu mari dificultati ne ducem traiul de pe o zi pe alta, din pacate guvernantii nostrii nu traiesc astfel de sentimente… de ce? Pentru ca acum, ei sunt la putere si noi trebuie sa facem “ciocul mic”, va amintiti cu siguranta de aceasta afirmatie a unei distinse doamne din PD-L, in urma cu ceva timp. Ma intreb cat vom mai putea face acest lucru, cu siguranta nu mult!

Ideea este urmatoarea: Domnul Ministru Mihai

citeste mai departe

Coeficientii de salarizare conform Contractului Colectiv de Munca

Incepand cu data de 01.01.2009 a fost modificat salariul de baza minim brut garantat in plata la 600 lei pe luna conform Hotararii nr. 1051/2008 din 10/09/2008.

Conform art. 247 din Codul Muncii, se specifica urmatoarele: “in cazul in care la nivel de firma nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior”, si anume  Contractul Colectiv la Nivel National.

Pentru informatii suplimentare aici puteti accesa varianta integrala pentru citeste mai departe

Ce este salariul? Informatii despre salariu si formulele sale diferite

Salariul este suma platita pentru a obtine serviciul factorului munca, deci salariul este un venit. Este cea mai frecventa forma de venit, nivelul salariului conditionand situatia economica a unui numar semnificativ de angajati.

Salariul exprima, atat retributia muncii de executie, a actiunii de producere sau serviciul prestat catre consumator, cat si facilitatea capacitatii fortei de munca consumata si acceptata de proprietarii productiei in favoarea posesorului fortei de munca. El face parte din gama instrumentelor de masura a capacitatii de munca…

citeste mai departe

Cat cheltuie tarile din UE pe salarii in acest an

Cele 5.960 miliarde de euro care vor fi platite angajatilor de catre angajatori (totalul platilor salariale, inclusiv contributiile platite de angajatori) reprezinta 49,6% din PIB cumulat al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Procentul este in scadere fata de cel consemnat anul trecut: 50% din PIB s-a intors anul trecut in buzunarele angajatilor, adica 5.893 miliarde de euro, in preturi curente.

Daca doriti informatii suplimentare despre  salariu accesati articolul Ce este salariul?.

1. Danemarca. Aloca pentru…

citeste mai departe

Salariu minim studii superioare

Salariu minim brut lunar pe economie, al angajatilor cu studii superioare a crescut la 1.200 de lei (298 de euro), ca urmare a majorarii salariului minim pe economie la 600 de lei (149 de euro).

Anterior majorarii, salariatii cu studii superioare aveau un salariu minim de 1.080 de lei (268 de euro), in conditiile in care salariul minim brut pe economie era de 540 de lei. Potrivit unei hotarari de guvern, pentru calculul salariului minim al fiecarei categorii profesionale se…

citeste mai departe

« Mai Vechi