Informatii despre spor de vechime, somaj si somaj tehnic

Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 53 / 2003Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca. Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.

Aici puteti gasi varianta integrala a Codului Muncii si un model de Contract individual de munca.

Vechimea in…

citeste mai departe

Somajul in Romania comparativ cu cel din UE

Romania are una dintre cele mai mici rate ale somajului din Europa, aflandu-se pe locul 20 intre cele 27 de state membre UE. Potrivit statisticilor Eurostat, peste 23 de milioane de europeni nu aveau un loc de munca in august 2010, in scadere usoara fata de luna precedenta.

Datele Biroului de Statistica a UE arata ca rata somajului a ramas stabila atat la nivelul Uniunii Europene (9,6%), cat si in zona euro (10,1%). Comparativ cu luna iulie, numarul somerilor a…

citeste mai departe

Romania in 2010: somajul creste iar PIB-ul scade

Previziunile Guvernului care au stat la baza alcatuirii bugetului pe anul in curs au fost date peste cap de realitatea economica. Specialistii afirma ca Produsul intern brut (PIB) va continua sa scada anul acesta cu 1,9%, pana la 511,581 miliarde lei.

Deficitul bugetar in 2010 se va plasa la 6,8% din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2%, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor Publice.
Chiar daca nu mai are bani la buget, Guvernul va continua finantarea

citeste mai departe

Indemnizatia de somaj – Informatii despre perioada de acordare

Conform initiativei legislative depuse la Senat, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza, ar putea beneficia de o prelungire cu 4 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, insa, pana la data de 30 iunie 2012.

Conform Legii nr. 76 /2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a)…

citeste mai departe

Informatii despre data de acordare a indemnizatiei de somaj

Indemnizatia de somaj se acorda, in baza unei cereri tip (cerere pentru acordarea indemnizatiei de somaj), astfel:

- de la data incetarii contractului individual de munca sau a contractului de munca temporara;

- de la data incetarii raporturilor de serviciu;

- de la data incetarii mandatului pentru care persoana a fost numita sau aleasa;

- de la data expirarii duratei, sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract;

- de la data incetarii calitatii de membru cooperator;

- de…

citeste mai departe

Ajutorul de somaj pentru 2010/2011 – informatii

Ajutorul de somaj se stabileste diferentiat in functie de circumstantele incetarii activitatii de munca a persoanei: Nr. Art. (cfm. Codului Muncii) Cuantumul ajutorului de somaj in “%” din salariul mediu pe economie
a) Deces al angajatorului persoana fizica, declarare a acestuia decedat sau disparut fara urma prin hotarare a instantei de judecata 82 (b) 50 %

citeste mai departe

Anularea suspendarii platii pentru ajutorul de somaj

Conform prevederilor legale, suspendarea platii ajutorului de somaj poate fi anulata. Decizia privind suspendarea platii ajutorului de somaj, prevazuta la art. 38 alin. (1) lit. a), la data de intai a lunii urmatoare celei in care nu a fost indeplinita obligatia, se anuleaza in cazul in care beneficiarul prezinta acte justificative ca nu si-a indeplinit obligatia din motive intemeiate.

Se considera motive intemeiate ale beneficiarului urmatoarele situatii: nasterea copilului; casatorie; decesul rudelor pana la gradul doi inclusiv; imbolnavirea; aflarea

citeste mai departe

Ajutorul de somaj

Somerii beneficeaza de ajutor de somaj incepand cu a opta zi de la data inregistrarii cererii pentru un loc de munca la agentie, daca acest drept este confirmat documentar, cu exceptia:

- persoanelor concediate in urma lichidarii unitatii sau reducerii statelor de personal din unitate, care beneficiaza de ajutor in aceleasi conditii dar nu mai devreme de expirarea a trei luni calendaristice din data concedierii;

- persoanelor demisionate care beneficiaza de ajutor nu mai devreme de expirarea a trei luni…

citeste mai departe

Ajutorul de somaj pentru absolventi

Tinerii de peste 16 ani care au absolvit o forma de invatamant si nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, pot primi de la stat un ajutor de somaj in cuantum de 225 lei pe luna, pentru o perioada determinata de sase luni.

Pentru obtinerea ajutorului de somaj, absolventii trebuie sa se inregistreze la agentia de ocupare a fortei de munca pe raza careia locuiesc, in maxim 60 de zile de la data absolvirii.

Pe langa ajutorul in…

citeste mai departe

Acte necesare pentru indemnizatia de somaj

Actele necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile, pentru acordarea indemnizatiei de somaj sunt:

1. Actul de identitate, in original si copie;

2. Actele de studii si de calificare, in original si copie;

3. Certificatul de nastere, in original si copie;

4. Certificatul de casatorie, in original si copie;

5. Adeverinta medicala, din care sa rezulte ca persoana este apta de munca sau, ca are eventuale restrictii medicale;

6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale (Finante), din care sa…

citeste mai departe

« Mai Vechi