Salariul mediu brut si salariul mediu net – studiu

salariul mediu brut, salariul mediu net, salariul mediu nominal, salarii, profit net, salariu, prime de vacantaSalariul mediu brut a scazut cu 1,2% in august, comparativ cu luna precedenta, ajungand la nivelul de 1.846 lei. De asemenea, salariul mediu net a fost in scadere cu 16 lei, pana la 1.339 lei, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica.

Pentru o intelegere mai buna, va sugeram sa cititi articolul referitor la modalitatea de calcul a salariului brut si salariului net.

Din cauza incasarilor mai mici, a intrarii in somaj tehnic, dar si a dificultatilor financiare din sectorul economic, salariile au fost reduse in majoritatea segmentelor de activitate. Scaderile au fost determinate si de acordarea, in luna iulie, a unor prime de vacanta, a platii concediilor de odihna si a sumelor din profitul net, printre altele. Cel mai mult au avut de suferit angajatii care lucreaza in fabricarea produselor din tutun, ale caror salarii s-au diminuat cu 7% in august, comparativ cu luna iulie. De asemenea, angajatii din domeniul fabricarii produselor textile, a substantelor si a produselor chimice, tabacirea si finisarea pieilor, din industria metalurgica si extractia minereurilor metalifere au avut salarii cu 4 – 5% mai mici.

Salariul mediu net a scazut intre 3 – 4% si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si in intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii.

In ce domenii au crescut salariile?

Au existat si domenii in care salariile nete s-au majorat considerabil. Astfel, in activitatile de editare si in alte activitati extractive, salariile au crescut cu 9,9%, respectiv 9,5%. De asemenea, cresterile au fost intre 4 – 8% in cazul activitatilor de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, extractia carbunelui, extractia petrolului brut si a gazelor naturale. Angajatii din domeniul IT si cei din fabricarea bauturilor au avut cresteri salariale cuprinse intre 2 – 3%. In schimb, bugetarii n-au fost la fel de norocosi. In invatamant, de exemplu, salariile au scazut cu 6,2%, iar in sanatate si asistenta sociala cu 0,5%.

Totusi, datorita acordarii primelor de vacanta in unele institutii publice, salariile din administratia publica s-au majorat cu 1,2%. Comparativ cu luna august a anului precedent, salariul mediu nominal net s-a diminuat cu 0,7%.


Postati un comentariu